Een rug van cement

vrijdag 01 juli 2022

Je weet dat je te lang gewacht hebt op je volgende behandeling wanneer je lichaam abnormaal stijf en strak voelt. ’s Morgens uit bed komen is een hele opgave, opstaan uit een stoel gaat met pijn en moeite. Soms voelt het alsof je een zak cement hebt ingeslikt - en het lijkt alsof die in je rug begint uit te harden.

Een van de gevaren van het verliezen van flexibiliteit in je wervelkolom is het negatieve effect op je zenuwstelsel. Verschillende onderzoeken hebben een direct link aangetoond tussen bewegingsbeperkingen in de wervelkolom en zogenaamde ‘sympatische dominantie’ – een aandoening waarbij de vecht-of-vluchtreactie van je zenuwstelsel overactief wordt, wat leidt tot veranderde interne orgaanfunctie, chronische vermoeidheid en zelfs mogelijke dood (de ultieme staat van stijfheid).

Hoe langer je wacht tussen twee behandelingen, des te meer kans je hebt op bewegingsbeperkingen in je rug en hoe moeilijker het is om ze te verhelpen. Wacht daarom niet tot de symptomen chronisch worden. Laat je eens in de zoveel tijd nakijken en behandelen voor een soepele ruggengraat, dan zit je een stuk lekkerder in je vel.