Tips voor een gezonde carnaval

dinsdag 14 februari 2023

Carnaval: een mooi feest, maak vaak ook een aanslag op uw gezondheid. Deze tips helpen de schade beperken voor het feestgedruis losbarst!

Feesten, hossen, meelallen en vooral veel plezier…. Het zijn dé ingrediënten voor een geslaagde carnaval! Maar we weten ook hoe het er aan toe gaat tijdens carnaval: liters alcohol, vaak in combinatie met veel (vet) eten en weinig slaap! Om de "schade" te beperken geven we graag een paar tips mee voordat het feestgedruis losbarst!

Zeven tips om uzelf ook ná de carnaval nog steeds fit te voelen:

 1. Eet voldoende voordat u alcohol drinkt
  Drinken op een nuchtere maag verhoogt de kans op een kater en prikkelt de maag. Met een lege maag is de kans groot dat u misselijk wordt en moet overgeven. Eet voldoende en gezond en sla zeker geen maaltijden over. Uw lichaam heeft behoefte aan de extra energie en voedingsstoffen. Een havermout ontbijt is een goed begin van de dag, het vult goed en geeft u veel energie.
 2. Drink tussendoor water
  Alcohol onttrekt vocht aan het lichaam waardoor u hoofdpijn krijgt. Tussendoor voldoende water drinken zorgt dat uw vochtbalans op peil blijft en voorkomt klachten.
 3. Wissel alcohol af met niet-alcoholische drankjes
  Door de snelle opname van alcohol daalt de bloedsuikerspiegel. Neem tussendoor een vruchtensapje om uw bloedsuikerspiegel weer op te krikken.
 4. Eet liever niet te vet
  Een vette hap is heel voor de hand liggend tijdens carnaval. Maar neem als u 's avonds of 's nachts trek heeft, neem dan liever een boterham met gebakken ei, zonder saus of vette spek. Tijdens carnaval is 'op de eier gaan' bovendien ook heel gezellig.
 5. Slaap voldoende en zorg voor rust
  Een goede nachtrust is nodig voor het herstel van uw lichaam. Onregelmatig leven en dan ook nog te weinig rust nemen zorgt dat u zich helemaal slecht voelt.
 6. Eet voldoende fruit
  Vitamine C zorgt voor afscheiding van alcohol uit de lever. Vers fruit is daarom geen overbodige luxe. Daarnaast bevat fruit een heleboel andere belangrijke vitamines en mineralen die u wel kunt gebruiken na een avondje stevig drinken. Bananen zijn bijvoorbeeld makkelijk 'carnavals-eten' dat ook nog erg goed voor u is. Ze kalmeren de maag en bevatten zetmelen en suikers, wat zorgt voor een goede bodem.
 7. Zorg voor beweging
  Tijdens een lekkere verfrissende wandeling of een stuk hardlopen komen er allerlei stoffen vrij die een positief effect hebben op uw weerstand. Iemand die meer beweegt is over het algemeen minder vaak ziek.

Chiropractor Thomas Djemaoui: "Als u tijdens het feesten lichamelijke ongemakken merkt, kom dan langs voor controle. Ook tijdens de carnaval kunt u gewoon bij ons terecht! Fijne carnaval, ALAAF!!!"