Gezond door de kantoorjungle

woensdag 01 november 2023

Uit een recente studie onder mensen met een zittend beroep blijkt dat bijna 90% van hen last heeft van werkgerelateerde klachten, zoals pijn in de nek, rug, schouders of polsen. Een goede ergonomie en chiropractische zorg kan helpen om klachten te verlichten en te voorkomen.

Ergonomische tips voor een gezondere werkplek

Door slim te werken hoeft kantoorwerk helemaal niet slecht te zijn voor de gezondheid. Hier zijn enkele tips om je te helpen een optimale houding en uitlijning te bereiken:

  • Stoel: Zorg ervoor dat je stoel voldoende lendensteun biedt en laat je voeten plat op de vloer rusten. Je knieën moeten op gelijke hoogte of iets lager zijn dan je heupen.
  • Beeldscherm: Plaats je scherm op ooghoogte en op ongeveer een armlengte afstand om de belasting van je nek en schouders te verminderen.
  • Toetsenbord en muis: Houd je toetsenbord en muis dicht bij je lichaam om reikwijdte te minimaliseren en een neutrale polspositie te behouden.
  • Wissel af: Ga elk half uur even staan, strek je uit en loop regelmatig rond om langdurig zitten te onderbreken en een gezonde bloedsomloop te bevorderen. Probeer staand te telefoneren of ga wandelen in de pauze.

Chiropractor Evelien van Bergeijk vertelt: “Werken in de kantoorjungle hoeft helemaal niet ongezond te zijn. In een ideale werkomgeving wordt zitten, staan en bewegen afgewisseld.”

De rol van de chiropractor

Chiropractische zorg kan een cruciale rol spelen bij het voorkomen van letsel op de werkplek, door verkeerde uitlijning en onbalans in het bewegingsapparaat aan te pakken. Op deze manier kan de chiropractor helpen:

  • Behandeling: Chiropractische behandelingen kunnen de verkeerde uitlijning van de wervelkolom corrigeren, waardoor het risico op chronische pijn en ongemak als gevolg van een slechte houding wordt verminderd.
  • Verbeterde flexibiliteit: Chiropractische zorg kan de mobiliteit van gewrichten verbeteren, waardoor het gemakkelijker wordt om tijdens het werk de juiste houding aan te nemen.
  • Stressvermindering: Behandeling kan de spanning in de spieren en gewrichten verminderen, waardoor stressgerelateerde pijn en ongemak afnemen of zelfs verdwijnen.
  • Persoonlijk advies: De chiropractor kan op maat gemaakte aanbevelingen geven voor ergonomische verbeteringen op basis van jouw specifieke behoeften en werkomgeving.

“Door de stand van de wervelkolom te verbeteren en een betere houding, kun je weer prettig en pijnvrij werken. Maak een afspraak en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen. Mocht je twijfelen of chiropractie iets voor jou is, dan kunnen we een gratis screening inplannen om te bepalen hoe wij jou het beste kunnen helpen.", besluit Evelien.