Tijd om te sporten

dinsdag 24 april 2018

Sporten is gezond en belangrijk. Door werk, televisie en computer bewegen we veel te weinig. Dit werkt zowel bij jong als oud rug- en nekklachten in de hand.

Het voorjaar is dé periode waarin actief buiten sporten en bewegen weer begint. Buiten individuele sporten als tennis, badminton en squash en teamsporten als hockey, voetbal en volleybal is ook de wandelsport een veel uitgeoefende sport. Wandelen is een beweging die heel goed is voor het lichaam. Het verbetert de tonificatie en het evenwicht van de rugspieren en zorgt zo voor een betere houding. Natuurlijk nodigt het betere weer ook uit tot fietsen. Ook fietsen bevordert de conditie en vermindert de kans op depressies. Een ander voordeel is dat u door regelmatig te fietsen veel ouderdomsziekten, zoals botontkalking en ouderdomsdiabetes kunt uitstellen. Door te fietsen, en bewegen in het algemeen, stimuleert u uw botten om kalk vast te houden. Dat gebeurt vooral door uw spieren die tijdens het fietsen aan uw botten trekken. Fietsen is vergeleken met joggen minder belastend voor uw gewrichten. En dat maakt fietsen voor veel mensen met gewrichtsslijtage of reuma tot een acceptabele bewegingsvorm.

Ook geven wij regelmatig het advies om een fitnesscentrum te bezoeken waar goede gespecialiseerde begeleiding bij het sporten wordt aangeboden. Hier kunnen heel specifiek bepaalde spiergroepen worden getraind. Dat bevordert het herstel en helpt klachten in de toekomst voorkomen. In ons werkgebied is er een aantal fitnesscentra waar wij nauw mee samenwerken. In overleg met uw behandelend chiropractor stelt het centrum een individueel trainingsprogramma samen. Tussentijds is er regelmatig overleg zodat het trainingsprogramma of de behandeling tijdig bijgesteld kan worden.