Een goede slaaphouding

vrijdag 10 juli 2015

Een goede nachtrust is van groot belang voor de ontspanning van lichaam en geest. Dit is ook de tijd waarin het lichaam werkt aan opbouw- en herstelwerkzaamheden.

Niet alleen is het van groot belang dat u ontspannen gaat slapen, de omstandigheden zijn ook van groot belang voor een goede nachtrust.
Het begint bij een redelijk donkere, goed geventileerde kamer. Het bed wat erin staat moet goed ondersteunen.
Het matras mag niet te hard, maar ook niet te zacht zijn. Heupen en schouders moeten licht wegzakken en de rest van het lichaam moet goed ondersteund zijn. Een pocketveer matras biedt over het algemeen goede steun.
Ook bij het hoofdkussen geldt dat de ondersteuning van groot belang is: niet te hoog of te laag. Een prettig hoofdkussen is voor iedereen anders. Chiropractoren kunnen u persoonlijk adviseren waar u op moet letten.

Om ontspannen weer op te staan is de slaaphouding van groot belang.

Het grote voordeel bij slapen op de rug is, dat het lichaamsgewicht optimaal verdeeld is. Veelal slapen mensen met de armen langs de zij of met de handen naast het hoofd. Van nature heeft de nek een kromming. Het kussen moet deze kromming ondersteunen en handhaven tijdens de nacht.

In zijlig mogen het hoofd en de halswervels niet te veel afhangen. Omdat de schouders relatief breed zijn, is de functie van het kussen in zijlig dan ook om de halswervels zo min mogelijk te laten afhangen.

Op de zij is het van belang dat de wervelkolom wordt ondersteund tussen schouder en bekken. Als de slaapsituatie het niet mogelijk maakt de schouder en het bekken te laten zakken zal er een knik ontstaan in de lumbale wervelkolom die pijn kan veroorzaken. Een optimale ondersteuning zorgt voor voldoende ruimte bij het bekken en schouder, waarbij de wervelkolom een ergonomisch verantwoorde houding aanneemt.

Buiklig is voor de wervelkolom erg belastend. Vooral de nek krijgt te maken met een sterke rotatie naar links of rechts. Noodzakelijk om vrij te ademen, maar het kan irritatie geven aan de gewrichten. Deze irritatie kan zorgen voor hoofdpijn. In buiklig krijgt de wervelkolom minder steun. De nek en de onderrug kunnen snel overbelast raken door de langdurige verkeerde houding. De onderrug wordt veelal hol getrokken, met alle mogelijke gevolgen van dien. 

Met de verkeerde slaaphouding komt uw lichaam niet tot rust of erger nog, wordt het juist op een verkeerde manier belast. Belangrijk dus om te werken aan een optimale nachtrust!

Met de verkeerde slaaphouding komt uw lichaam niet tot rust of erger nog, wordt het juist op een verkeerde manier belast. Belangrijk dus om te werken aan een optimale nachtrust!