Sportende kinderen: let op hun rug!

donderdag 02 mei 2013

Lichaamsbeweging is belangrijk voor de lichamelijke ontwikkeling en het kan rugklachten op latere leeftijd voorkomen. Stimuleer daarom uw kinderen te bewegen, te spelen en sporten.

Voor elk kind is het goed om te sporten en de kindertijd is de ideale periode om een sport aan te leren. Daarbij moet het ludieke aspect altijd overwegen en mag de competitiedruk niet te hoog zijn. De trainingen mogen ook niet te zwaar zijn, anders dreigt het kind zijn lichamelijke limieten te overschrijden.

Bij overbelasting kan rugletsel ontstaan zoals de gevreesde spondylolisthesis, voorwaartse afglijding van een wervelkolomsegment. Bij één op de drie kinderen die intensief turnen komt deze aandoening voor. Het komt ook voor bij andere disciplines als judo, voetbal, tennis en vooral duiken. Het letsel treedt vaak op in periodes van sterke groei. Vanaf 13-14 jaar groeien de benen nauwelijks meer, terwijl de romp blijft groeien tot in de volwassenheid. Hierdoor wijzigen de lichaamsverhoudingen en worden sommige turnoefeningen moeilijker of zelfs onmogelijk zonder de onderrug te forceren.

In de puberteit verharden de wervels. Het kraakbeen dat ze bedekt, wordt geleidelijk omgezet in bot. De wervel wordt minder soepel en elastisch en dus minder schokbestendig. Bij te zware belasting kan er een breuk in de wervels ontstaan. Deze breuk is weinig pijnlijk en wordt vaak niet opgemerkt. Jaren later dreigt dit letsel echter chronische pijn te veroorzaken en de rug blijvend kwetsbaar te maken. Vooral sporten waarbij wervels samengedrukt worden zijn te belastend voor jonge wervels. Gewichtheffen is daarom echt uit den boze op jonge leeftijd.

Maar zoals eerder gezegd is sporten wel goed en juist noodzakelijk. Zwemmen, basketbal, volleybal, handbal en paardrijden. Eigenlijk zijn de meeste sporten goed voor de wervelkolom, op voorwaarde dat ze op de juiste manier uitgevoerd worden. Ook bij kinderen met een specifieke aandoening aan de wervelkolom kan sporten de rug juist de goede kant op sturen. Een bekend verschijnsel bij kinderen is scoliose. Bij deze aandoening groeit de wervelkolom niet recht maar met zijwaartse krommingen. Een van de problemen die hierbij een rol gaan spelen is te weinig of ongelijke spiertonus. Sporten kan hier juist een positieve verandering in brengen. Vroeger werden alle zogenaamde asymmetrische disciplines zoals tennis en hockey afgeraden. In plaats daarvan raadde men wielrennen of
zwemmen aan. Tegenwoordig is het juist het omgekeerde het geval.