Wandelen kan iedereen

donderdag 21 maart 2013

Wandelen is gezond en weinig belastend voor het lichaam. Daarmee is het ook voor mensen met rugklachten een geschikte activiteit.

Bewegen en sporten heeft zich over de jaren bewezen een positieve verandering teweeg te brengen in klachtenpatronen bij lage rugklachten. Maar voor sommige rugpatiënten is een vorm van sporten te belastend en krijgen ze daardoor te weinig beweging om een goede gezondheid te onderhouden. Wandelen kan dan een manier zijn om toch te bewegen zonder de rug verder te belasten.

Voor mensen met langdurig aanhoudende lage rugklachten die regelmatig gaan wandelen wordt het makkelijker om hun dagelijkse activiteiten te volbrengen en verminderen de kansen op een aanval van heftige rugklachten.

Een aantal voordelen van intensief wandelen op een rijtje:

  • Het versterkt de spieren van de voeten, benen, heupen en romp van het lichaam. Hierdoor verbetert de stabiliteit van de wervelkolom.
  • Het stimuleert de doorbloeding naar weefsels van de wervelkolom. Hierdoor worden de weefsels voorzien van voldoende voedingsstoffen en worden afvalstoffen afgevoerd.
  • Wandelen verbetert de houding en flexibiliteit.
  • Het versterkt botten en voorkomt botontkalking

Om optimaal te profiteren van deze wandelingen is er een aantal richtlijnen.

  • Loop flink door, een makkelijke regel is dat u wel een tempo moet lopen maar niet buiten adem moet raken. Het moet nog mogelijk zijn een gesprek te voeren.
  • Begin met minstens 5 minuten te lopen en bouw dit vrij snel op naar minimaal 30 minuten. Het beste resultaat wordt behaald als dit 3 à 4 keer per week gedaan wordt.
  • Let op uw houding tijdens het lopen. Een goede houding geeft het beste effect voor de conditie en beschermt de rug optimaler.