Slechte gewoontes

donderdag 21 juni 2012

Cijfers over lage rugklachten zijn schrikbarend: 80% van ons zal te maken krijgen met lage rugklachten. Dit kan van mild tot ernstig zijn, van een korte acute aanval tot langdurige chronische klachten.

Lang niet altijd worden rugklachten veroorzaakt door een incident of een ongeval. Vaak zijn ze het gevolg van herhaalde verkeerde bewegingen of houdingen.

We hebben een paar slechte gewoontes waarvan bekend is dat ze rugklachten verergeren of zelfs veroorzaken, op een rijtje gezet. Als u worstelt met rugklachten of ze juist wilt voorkomen probeer dan vandaag nog die slechte gewoontes te onderkennen en aan te passen!

  • Te weinig bewegen
    Bewegen is belangrijk op alle leeftijden. Het houdt spieren en gewrichten soepel en draagt bij aan een betere bloeddoorstroming. Dit draagt bij aan een verbetering van algehele gezondheid en helpt rugklachten voorkomen. Bij kinderen zorgt het voor een goede lichamelijke ontwikkeling en sterke botten. Het is geen must om te sporten; intensief wandelen of fietsen valt ook onder goede beweging.
  • Slechte houding
    Een slechte houding zet de spieren van nek, schouders en rug onder grote druk. Als dit lang blijft voortduren, verandert de anatomische structuur van de wervelkolom. Staan doe je het beste met licht gebogen knieën en een licht gekanteld bekken. De beste zithouding heb je als de zitting van de stoel iets afloopt naar voren, de rugleuning wat naar achteren staat en de stoel goed op hoogte is.
  • Verkeerd tillen
    Regelmatig komen rugklachten opzetten bij verkeerd tillen. Dit hoeft niet altijd aan het gewicht te liggen wat er getild wordt. Het is vaak de houding waarin er getild wordt. Let op dat je recht voor het object staat dat getild moet worden, buig je knieën en probeer kracht uit je benen te gebruiken.
  • Overgewicht
    Het extra gewicht dat meegedragen moet worden geeft extra stress op de spieren van de wervelkolom. Daarnaast belast het de gewrichten extra en wordt het voor het lichaam moeilijker om de last te dragen. Daarnaast werkt het in de hand dat er minder bewogen wordt. Bewegen en gezond eten werken dan positief op beide fronten.
  • Roken
    Uit onderzoek is gebleken dat nicotine op een negatieve manier bijdraagt aan snelle degeneratie van de tussenwervelschijven. Deze schokdempers zijn juist erg belangrijk voor een goed functionerende rug. Nicotine zorgt er ook voor dat er minder calcium wordt opgenomen en dit werkt versnelde botontkalking in de hand.

Dit is een greep uit de valkuilen waar we allemaal mee te maken hebben. De lijst is zeker niet compleet. Want, wat te denken van buikslapen, scheef zitten in de autostoel, een slechte werkhouding achter je laptop of bij het gebruik van een tablet? Probeer dit zoveel mogelijk te herkennen en aan te passen. Het helpt om wervelkolom en betrokken spieren soepel te houden.

Tenslotte nog een heel bekende, maar weinig herkende slechte gewoonte: de portemonnee in de broekzak van de heren. Niet alleen erop zitten verandert de druk die uitgeoefend wordt op het bekken en de bijbehorende gewrichten. Ook met lopen is er een constante irriterende factor aanwezig op een van de bekkengewrichten.