Pijn is geen probleem

dinsdag 10 april 2018

Veel mensen bezoeken een chiropractor vanwege pijnklachten. Pijn kan afleidend zijn, beperkend, vervelend en irritant. Pijn kan chronisch zijn, of acuut, constant of wisselend aanwezig. Pijn kan steken, of zeurend aanwezig zijn. Men kan pijn hebben op een specifieke plek, of door het gehele lichaam. Maar pijn is niet het probleem!

Pijn is een symptoom, een effect. Een signaal, een waarschuwing. Pijn is net zo min een probleem als een verkeerslicht, of een wekker die het begin van de dag aankondigt.

Pijn is niet het probleem, het probleem ligt in de betekenis van de pijn, de onderliggende oorzaak.

Als een patiënt bij ons binnenkomt met pijn, dan is onze eerste gedachte dat zij een fysieke, chemische of emotionele scheidslijn gepasseerd zijn waaraan hun lichaam zich niet langer kan aanpassen. Het lichaam geeft een signaal af dat ze een stapje te ver zijn gegaan: pijn. Vandaar dus onze interesse in pijn, en meer nog onze interesse in de onderliggende oorzaak van die pijn. Wanneer kwam de pijn voor het eerst opzetten? Is het er al lange tijd? Onder welke omstandigheden ontstond de pijn? En uiteindelijk, wat moet er veranderen om in de toekomst de pijn voor te blijven?

Een tip voor de toekomst: in onze praktijk is pijn nooit een probleem!