Carpaal tunnel syndroom

We hebben er allemaal wel eens last van, een tintelend gevoel in de hand als we ‘s morgens wakker worden. Gelukkig wordt dit meestal veroorzaakt doordat we toevallig verkeerd hebben gelegen en dit kan snel worden verholpen door simpelweg een paar keer goed met de hand te schudden. Als u echter last heeft van het carpaal tunnel syndroom (CTS) dan blijft het hier helaas niet bij.

U hebt dan ook vaak last van tintelingen in de hand(en) tijdens het fietsen, autorijden of andere bezigheden. Dit kan gepaard gaan met krachtverlies, waardoor u bijvoorbeeld moeite kunt hebben met het vasthouden van voorwerpen.

Oorzaken van carpaal tunnel syndroom

De carpaal tunnel is te vinden aan de binnenzijde van de pols, daar waar de onderarm overgaat in de hand. De tunnel wordt gevormd door acht in een U-vorm gerangschikte polsbotjes (handwortelbeentjes), waarover aan de open zijde van de U-vorm een pees (dwarse polsband) in dwarsrichting is gespannen. Door deze tunnel lopen allerlei bloedvaten, pezen en een enkele zenuw. Deze middelste armzenuw verzorgt onder andere het gevoel van bijvoorbeeld pijn, warm of koud en druk, in een groot deel van de palm van de hand.

Bij het carpaal tunnel syndroom is deze zenuw bekneld geraakt, doordat de ruimte in de tunnel is afgenomen. Door deze beknelling is de bloedvoorziening naar de zenuw verstoord en kan de zenuw niet normaal functioneren. Het gevolg daarvan is dat de functie van de zenuw uitvalt. De onderliggende oorzaak voor deze afname in ruimte kan verschillend zijn:

  • overbelasting van de pols
  • gebroken polsbotjes
  • hormonale veranderingen, bijvoorbeeld tijdens zwangerschap of menopauze
  • verstoorde vochthuishouding
  • slijtage en artrose
  • reuma

Symptomen van carpaal tunnel syndroom

De symptomen van het carpaal tunnel syndroom zijn te vergelijken met die van een slapende voet. Ook hierbij wordt namelijk een zenuw bekneld. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • pijn, prikkelingen of een gevoel van doofheid in de palm van uw hand;
  • ’s nachts wakker worden van deze prikkelingen, waarbij schudden van de
  • handen de prikkelingen vermindert;
  • krachtverlies in de hand;
  • ’s ochtends stijfheid en onhandigheid van de hand(en);
  • werken met de handen verergert de klachten;
  • pijnklachten in nek, schouders, elleboog, onderarm of pols.

Vaak beginnen de klachten in een van de handen, waarna ze later naar de andere hand kunnen uitbreiden.

Onderzoek en behandeling

De zenuw die uiteindelijk door de carpaal tunnel de hand in loopt, begint in de nek en loopt vervolgens via de hals, borst, bovenarm, elleboog en onderarm naar de hand toe. Het kan voorkomen dat de zenuw niet alleen in de carpaal tunnel bekneld is geraakt, maar ook op andere plaatsen langs de afgelegde route. Door deze eerdere irritatie functioneert de zenuw dan vaak al niet meer optimaal, waardoor deze kwetsbaarder wordt. Een relatief lichte beknelling verderop langs de route, bijvoorbeeld in de carpaal tunnel, kan dan al snel leiden tot de eerder genoemde symptomen.

De chiropractor zal dan ook altijd de hele route van de betreffende zenuw onderzoeken en behandelen. Op die manier kan worden vastgesteld wat de precieze oorzaak van het probleem is. Het probleem kan dan bij de kern worden aangepakt om te zorgen voor een zo spoedig mogelijk herstel.

Tips van de chiropractor

Een slechte houding kan tot een zenuwbeknelling leiden. Samen met de chiropractor kunt u kijken naar uw houding en hij kan u tips voor oefeningen geven om uw houding te verbeteren en het risico op carpaal tunnel syndroom te verminderen.

Wat kunt u verwachten

Onze eerste zorg wanneer u ons bezoekt, is om uit te vinden wat er mis is en om de oorzaak van het probleem te vinden. Uw behandeling is een samenwerking tussen u en uw chiropractor. Voordat u daadwerkelijk behandeld wordt, zullen wij:

  • een grondige evaluatie en onderzoek uitvoeren;
  • duidelijk onze bevindingen met u bespreken;
  • een behandelplan opstellen en uitleggen.

U krijgt de gelegenheid om zoveel vragen te stellen als u nodig hebt, voordat we de behandeling zullen starten.

Met dank aan chiropractor Annique Holleman