12 signalen dat je meer water moet drinken

woensdag 01 juli 2015

Dagelijks gewoon water drinken is belangrijk voor een goede gezondheid. Helaas kiezen velen niet voor water, maar voor drankjes waarvan de toegevoegde ingrediënten allerminst gezond te noemen zijn.

Water is essentieel voor een goede werking van ons lichaam. Vochttekort heeft gevolgen voor gezondheid en schoolprestaties. Dorst is niet het enige teken dat je vochttekort hebt - er zijn er veel meer te noemen.

Door een te laag vochtgehalte lopen atletische prestaties terug en maak je achter het stuur dezelfde fouten als een dronken persoon.

Overstappen van (ge)zoete dranken op normaal water kan een aanzienlijke verbetering voor je gezondheid betekenen. Reageren op dorst en de kleur van je urine in de gaten houden zijn twee effectieve manieren om te meten hoeveel water je per dag nodig hebt.

Kinderen zijn bijzonder gevoelig voor het drinken van zoete dranken zoals frisdrank en vruchtensap in plaats van gewoon water en veel tieners geven de voorkeur aan sport- en energiedranken.

Volgens een recente Harvard studie krijgt meer dan de helft van de Amerikaanse kinderen te weinig water binnen, wat slecht kan zijn voor hun gezondheid en schoolprestaties. Ongeveer een kwart van de kinderen drinkt niet dagelijks water. Het tekort bij jongens was over het algemeen groter dan bij meisjes.

De bevindingen sluiten aan bij eerdere studies waaruit blijkt dat jongens meer suikerhoudende dranken drinken dan meisjes. Volgens een onderzoek uit 2011 drinkt ongeveer 70 procent van de jongens tussen de 2-19 jaar dagelijks suikerhoudende dranken. Auteur Erica Kenney: "Deze bevindingen zijn belangrijk omdat ze een potentieel gezondheidsrisico zijn, waar in het verleden niet veel aandacht voor is geweest. Het is voor de meest kinderen niet onmiddellijk bedreigend voor hun gezondheid, maar alarmerend is het zeker. "

Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 65% uit water dat nodig is voor verschillende processen en reacties, zoals:

 • Bloedcirculatie

 • Metabolisme

 • Regulering van de lichaamstemperatuur

 • Afvalverwijdering en ontgifting

Als je lichaam 1 à 2% water heeft verloren, krijg je dorst. Dit signaal is een goede leidraad voor je dagelijks waterbehoefte. Echter bij kinderen is het dorstmechanisme nog onderontwikkeld, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor uitdroging. Ook ouderen hebben een verhoogd risico.

Honger - in het bijzonder de behoefte aan suiker - kan ook een teken zijn dat je lichaam schreeuwt om water. Drink daarom als je honger hebt, eerst een glas.

Dorst is een duidelijk signaal, andere signalen die kunnen duiden op een watertekort zijn o.a.:

 • Vermoeidheid en/of duizeligheid

 • Stemmingswisselingen

 • Niet helder kunnen denken en slechte concentratie

 • Rillingen

 • Spierkrampen

 • Rug- of gewrichtspijn

 • Doffe, droge huid en/of uitgesproken rimpels

 • Constipatie

 • Onregelmatig plassen; donkere geconcentreerde urine

 • Hoofdpijn

 • Slechte adem

 • Verlangen naar suiker

Ernstige uitdroging kan levensbedreigend zijn, maar zelfs lichte uitdroging kan leiden tot problemen, variërend van hoofdpijn en prikkelbaarheid tot verminderde cognitie. Het kan ook invloed hebben op sportprestaties, zoals opgemerkt in een recent verslag van CNN: "Twee procent uitdroging in je lichaam vermindert je atletische prestaties met 10%", aldus sport diëtist Amy Goodson. '' En hoe meer je uitdroogt, hoe slechter je prestaties."

Geconcentreerde, donkergekleurde urine is een teken dat je nieren vocht vasthouden en is een goede indicatie dat je meer water nodig hebt. Lichtgeel gekleurd urine is ideaal, dan drink je genoeg water.

Riboflavine (vitamine B2; onderdeel van de meeste multi-vitaminen) maakt je urine bijna fluorescerend geel, waardoor het moeilijker is om je waterbehoefte te bepalen.

Je kunt ook je plasfrequentie gebruiken om je waterinname te beoordelen. Een gezond persoon plast gemiddeld ongeveer zeven of acht keer per dag. Als je kleine beetjes plast, of als je enkele uren niet hebt hoeven plassen, is dat ook een indicatie dat je niet genoeg drinkt.

Bekende uitdrogingsverschijnselen zijn prikkelbaarheid en vermoeidheid. Je cognitieve functies, zoals concentratievermogen, worden aangetast en dat is gevaarlijk als je achter het stuur zit. Iemand die uitgedroogd is, maakt twee keer zoveel fouten tijdens een twee uur durende autorit als iemand die voldoende drinkt. Opmerkelijk genoeg is dat vergelijkbaar met als met drank op rijden.

Voorafgaand aan een lange reis doelbewust niet drinken, om zo plaspauze onderweg te voorkomen, is dus geen goed idee.

Het is belangrijk om je te realiseren dat je gedurende de dag water verliest, zelfs wanneer je niet zweet, en dat je dit vochtverlies continu moet aanvullen. Hoewel frisdrank, vruchtensappen, sportdranken, energiedranken, en andere dranken een behoorlijke hoeveelheid water bevatten, zijn ze een slechte vervanger voor gewoon water. Ze zitten vaak vol cafeïne, dat vochtafdrijvend is en je alleen maar meer doet uitdrogen. Een verschrikkelijk slechte dorstlesser dus! Is het je nooit opgevallen dat je van frisdrank juist meer dorst krijgt? De suiker is verslavend, je lichaam wil er meer van, maar ook uitdroging speelt een rol.

Erger nog, frisdrank, vruchtensappen, sportdranken en andere gezoete dranken bevatten meestal verwerkte fructose, dat is een belangrijke veroorzaker van obesitas en het metabool syndroom. Eén frisdrank per dag verhoogt het risico op diabetes met 85 procent.

Dus om je vochtgehalte op peil te houden, is gewoon water het allerbeste. Ook met sporten. Velen geloven nog steeds dat sportdranken het beste alternatief zijn om hun verloren vocht en mineralen aan te vullen, maar dat klopt niet.

Een meerderheid van de sporters gelooft dat ze na het sporten veel beter sportdranken zoals Aquarius of Gatorade kunnen drinken dan water, omdat ze de nodige mineralen aanvullen. Vermijd deze fout, omdat niets minder waar is. Belangrijker dan de mineralen is de suiker, en de meeste sportdranken bevatten meer suiker dan frisdrank, typisch in de vorm van glucose-fructosesiroop (HFCS).

Veel van de drankje bevatten kunstmatige aroma's en kleurstoffen, die zeker geen bijdrage leveren aan een goede gezondheid. En net als met alcohol zet je lichaam fructose direct om in vet - iets wat je zeker niet wilt na een goede workout.

Als je sportdrank calorie-arm, of suikervrij is, bevat het waarschijnlijk kunstmatige zoetstoffen, die nog slechter zijn dan fructose. Daarnaast heeft suiker na het sporten een negatieve invloed op je insulinegevoeligheid - en de productie van groeihormonen (HGH) bij intensieve trainingen.

De meeste sportdranken bevatten ook grote hoeveelheden zout (natrium), om de uitgezwete hoeveelheid weer op peil te brengen. Makkelijker en veel goedkoper kun je een klein beetje natuurlijk, onbewerkt, zout toevoegen aan je water. Himalaya zout bijvoorbeeld, bevat 84 verschillende mineralen en sporenelementen die je lichaam nodig heeft voor een optimale functie. Een andere uitstekende optie wanneer je overvloedig moet zweten, is kokoswater. Het zit vol met vitamines en mineralen. Ook vers fruit zit vol kalium en andere belangrijke mineralen. Eet de hele vrucht, niet alleen de vruchtensappen.

Terwijl de meesten de gezondheidsrisico's van frisdrank inmiddels wel kennen, geloven nog velen dat vruchtensap een gezonde drank is. Dit is een gevaarlijke misvatting, die zorgt voor steeds meer gewichtstoename, overgewicht, leververvetting en vaatziekten, hoge bloeddruk en type 2 diabetes - vooral onder kinderen.

Vruchtendrankjes zijn soms nog slechter voor je gezondheid dan frisdrank. Een glas sinaasappelsap bevat ongeveer acht volle theelepels suiker, zeker 50% daarvan is fructose. Dat is bijna net zoveel als een blikje frisdrank, dat ongeveer 10 theelepels suiker bevat. Vruchtensappen bevatten, net als frisdranken, ook vaak glucose-fructosesiroop. Glucose-fructosesiroop is een populair zoetmiddel omdat het veel zoeter is dan sacharose of glucose, goedkoper is en bovendien langer bewaard kan worden. Het wordt soms als "natuurlijke suikers" gepromoot.

Als je met enige regelmaat frisdrank en/of vruchtensap drinkt, is overstappen naar gewoon water één van de beste dingen die je kunt doen voor je algehele gezondheid. Gelukkig is stoppen met frisdrank drinken voor de meeste mensen ook nog eens heel eenvoudig!

Er is geen twijfel over mogelijk, voor een optimale gezondheid moeten we dagelijks water drinken. Het simpelweg overstappen van gezoete (fris)dranken op gewoon water is een goede stap op weg naar een betere gezondheid. De hoeveelheid water die je dagelijks nodig hebt, zul je moeten afstemmen op je persoonlijke omstandigheden.

Vergeet niet om naar je lichaam te luisteren. Dorst is een duidelijk signaal dat het tijd is om vocht aan te vullen. Vermoeidheid en humeurigheid kunt ook betekenen dat je meer water moet drinken. Waarschijnlijk is de kleur van je urine en hoe vaak je met plassen de beste graadmeter. Een gezond gemiddelde is zeven of acht toiletbezoeken per dag, en je wilt lichtgele urine.