Sportblessures

dinsdag 01 oktober 2019

Sporten is gezond! Tenminste dat is wat ons altijd wordt voorgehouden. Maar we kennen ook allemaal de collega met een gebroken been na een potje voetballen en de fanatieke tennisser met een tennisarm en een hardlopende buurman met een acute zweepslag.

Is sporten dan niet gezond zult u nu denken. Zeker wel, mits u met een aantal zaken verstandig omgaat en rekening houdt met uw conditie en leeftijd.

Om blessures te voorkomen is het belangrijk om goede voorbereidingen te treffen voordat u gaat sporten. Om te beginnen heeft een goed functionerend lichaam veel minder kans op eventuele blessures, daarom is het belangrijk dat u op gezette tijden voor een controlebehandeling uw chiropractor bezoekt. Verder is er een aantal preventieve tips die de kans op sportblessures doen verminderen:

  • Bereid u altijd goed voor op de sport die u gaat beoefenen;
  • Draag de juiste kleding en -nog belangrijker - het juiste schoeisel;
  • Denk altijd aan een goede warming-up;
  • Neem les in de sport die u beoefent. Het is belangrijk de juiste technieken onder de knie te krijgen;
  • Loop niet te hard van stapel, bouw uw conditie langzaam op;
  • Overleg bij twijfel over de keuze van de sport met uw chiropractor.

Mocht u toch geblesseerd raken, zoek dan naar de geschikte behandeling. Intussen is het bij veel mensen bekend dat chiropractie klachten van de wervelkolom behandelt zoals rug- en nekklachten. Wat veel mensen niet weten is dat chiropractoren ook gespecialiseerd zijn in het behandelen van alle gewrichtsklachten, dus ook die door blessures veroorzaakt worden. De meest voorkomende van deze sportblessures zijn de zogenaamde tennisarm c.q. de golfarm, schouderbursitis en verder blessures aan heup en lies. Ook knieklachten en enkelblessures zijn regelmatig voorkomende blessures.

De behandeling wordt gericht op het geblesseerde gewricht en de geassocieerde spiergroepen. Het gewricht wordt veelal behandeld door middel van manipulatie waarbij herstel van normale gewrichtsbewegingsvrijheid ontstaat. Er zijn verschillende technieken, dit is afhankelijk van het type blessure. Verder zal de chiropractor het functioneren van het gehele lichaam en in het bijzonder de wervelkolom bekijken omdat een goed functionerend geheel belangrijk is voor een snelle genezing.