Top 10 onderzoeken chiropractie 2013

maandag 06 januari 2014

Wereldwijd wordt er jaarlijks veel wetenschappelijk onderzoek naar chiropractie gedaan. Chiropractische zorg is veilig en effectief voor verschillende aandoeningen.

Dit zijn de tien meest interessante chiropractie onderzoeken van 2013.

 1. Directe voordelen van chiropractie zichtbaar op MRI
  Voor het eerst hebben onderzoekers met MRI verandering in de wervelkolom vastgelegd direct na chiropractische behandeling.
 2. AMA beveelt chiropractie aan alvorens over te gaan tot operatie
  In het tijdschrift van de American Medical Association zijn nieuwe richtlijnen gepubliceerd voor de behandeling van lage rugpijn, die patiënten aanmoedigt om eerst chiropractie of fysiotherapie te proberen voordat ze hun toevlucht nemen tot operatie.
 3. Chiropractie even effectief als epidurale injecties voor lumbale hernia
  Patiënten met een lumbale hernia kregen willekeurig ofwel zenuwwortel injecties of chiropractische zorg. Over het geheel meldde 76% van chiropractie patiënten dat ze zich "beter" of "veel beter" voelden na de behandeling, vergeleken met slechts 62,5% van de injectie patiënten.
 4. Chiropractie verlaagt de bloeddruk
  Patiënten met hypertensie (hoge bloeddruk) hadden een verlaagde diastolische druk (onderdruk) na chiropractische behandeling, zo bleek uit studie.
 5. Chiropractie de beste optie voor SI-gewrichtspijn
  Chiropractische zorg was beter dan fysiotherapie of injecties met corticosteroïden voor SI-gewricht dysfunctie.
 6. Nekmanipulatie verbetert direct de proprioceptie
  Cervicale manipulatie liet een verbetering van de joint position sense zien, wat de mobiliteit van patiënten met nekpijn kan helpen verbeteren.
 7. Chiropractie voor rugpijn beter dan alleen reguliere medische zorg
  Militairen met rugpijn hadden een significant betere kans op herstel als ze een gecombineerde behandeling van chiropractie en reguliere medische zorg kregen, in vergelijking met degenen die alleen medische zorg kregen.
 8. Chiropractische behandeling verlicht direct spierpijn
  Patiënten met myofasciale pijn ervaren direct verbeteringen van de drukpijn na chiropractie manipulaties.
 9. Cervicale hernia verlicht door chiropractie
  Een studie bij patiënten met cervicale radiculopathie toonde aan dat 85% aanzienlijke vermindering van pijn en invaliditeit had na drie maanden chiropractische zorg te hebben gehad.
 10. Chiropractie ontdooit het Frozen Shoulder syndroom
  Patiënten met het frozen shoulder syndroom hadden een verbetering van 78% van hun pijnklachten na behandeling door een chiropractor. Uiteen andere studie waarin patiënten onder verdoving behandeld werden, bleek significante vermindering van nachtelijke pijn en schouderstijfheid.

Met dank aan ChiroNexus voor het opstellen van de lijst.

Gerelateerde items (op tag)