Optimaliseer uw sportprestaties

donderdag 02 mei 2013

Bij (semi)professionele sporters die hun bewegingsapparaat zwaar belasten, ligt de focus niet alleen op het juist omgaan met blessures, maar meer op het voorkomen van blessures en het optimaliseren van hun prestatie. Chiropractie speelt hierin een belangrijke rol.

Om topprestaties te kunnen leveren is een juiste biomechanische reeks van beweging, coördinatie, evenwicht en kracht essentieel. En dat is precies het vakgebied van de chiropractor. Talloze recreanten en topsporters maken daarom dankbaar gebruik van een chiropractor.

Wielrenner Lance Armstrong werd tijdens de Tour de France dagelijks behandeld door een chiropractor. Ook Arjen Robben rekende af met zijn verleden vol blessures na consultatie van een medisch team onder leiding van een chiro­practor. De medische staf van de voetbalclub AC Milan staat onder leiding van een chiropractor. In onze praktijk heeft chiropractor Paul Dunford zich de afgelopen jaren verdiept in sport en chiropractie. Hij is zelf een fanatiek sporter en weet dan ook als geen ander hoe belangrijk een goed functionerend lichaam is als het moet presteren op topniveau.

Vaak wordt aangenomen dat sportblessures het gevolg zijn van een eenmalige traumatische gebeurtenis, zoals een val van de fiets, een botsing, of het resultaat van een overbelasting. Vanuit chiropractisch perspectief begint een blessure als een continuüm, geleidelijk groeiend, vaak onopgemerkt, totdat pijn en disfunctie ontstaan en een belemmering gaan vormen tijdens het sporten. Op het moment dat de disfunctie toeneemt, neemt ook de natuurlijke neiging tot compensatie en aanpassing toe, waardoor het bewegingspatroon verandert, de coördinatie vermindert, de effectiviteit afneemt, de spiercontractie vertraagt en kracht reduceert. Hetgeen resulteert in prestatievermindering en beschadigd weefsel.

Deze opeenvolging van gebeurtenissen die lijden tot disfunctie hebben vaak hun oorsprong in het zenuwstelsel. Dit kan in de vorm zijn van instabiliteit van de wervelkolom of de gewijzigde neurologische en proprioceptieve input van slecht functionerende of geïrriteerde gewrichten en pezen. Door de gewijzigde input naar het centrale zenuwstelsel (de hersenen), is ook de output informatie van de hersenen naar het lichaam gewijzigd. Dat resulteert in disfunctie en onjuist spiergebruik. Dit disfunctioneel gedrag wordt zo een "vicieuze cirkel" waarin steeds meer onjuiste input resulteert in steeds meer gewijzigde output. Dit patroon van actie en reactie verklaart geleidelijk vormverlies, vermoeidheid en andere onverklaarbare blessures.

De chiropractor stimuleert met zijn behandeling het zenuwstelsel en doorbreekt de vicieuze cirkel door manipulatie van gewrichten, spieren en bindweefsel, waardoor de proprioceptieve en neurologische input van deze structuren verandert. Het intensieve en grondige lichamelijke onderzoek zorgt ervoor dat de chiropractor de instabiliteit en disfunctie kan vaststellen en het verstoorde evenwicht kan herstellen voordat het de atleet belemmert.